Bedrijf uit Maasmechelen helpt het Punch Power Solar Team aan een dubbele podiumplaats

Op 8 oktober jl. startte in Darwin 42 universitaire teams van over de hele wereld in 3 categorieën aan de wedstrijd voor zon aangedreven auto’s. Een race van meer dan 3000 km dwars door de woestijn van Australië naar Adelaide. De ingenieurs van de KU Leuven hebben 15 maanden gewerkt aan een nieuwe wagen met een geheim “wapen” om aan deze 2 jaarlijkse race mee te kunnen doen!

Er werd een systeem ontwikkeld om de auto onder een hoek op weg te kunnen zetten zodat de wagen niet alleen door de zon werd aangedreven maar ook door de zijwind. Het bedrijf ESMA NV, uit Maasmechelen, zorgde o.a. voor de nodige onderdelen om dit, door draden aangestuurde, stuursysteem mogelijk te maken. Dit ontwerp kon alleen tot stand komen door een ver doorgedreven optimalisatie van gewicht met behoud van de nodige sterkte. Een techniek die de KU-Leuven en ESMA NV in huis hebben. Dit innovatief systeem werd door de organisatie beloond met de “innovation award”. 

Na 4 dagen ging het, Punch Power Solar Team uit Leuven,  als derde over de finish in Adelaide. Een super prestatie als je ziet met welke middelen en in welk kort tijdsbestek dit project tot stand is gekomen. Deze prestatie laat niet alleen zien dat er een goede samenwerking is tussen universiteiten en bedrijven maar ook dat de maak industrie in België en Limburg nog een toekomst heeft!januari 2018